I Herborg ved Skjern i Vestjylland bor Thomas Mølhede Rahbek. Han er fjerdegenerationslandmand, driver fire ejendomme med 400 hektar agerjord og +1.000 årssøer. Igennem de seneste ti år har han købt sin strøm gennem Scanenergi.
Udover sit nuværende erhverv som landmand, har Thomas Mølhede Rahbek en lederuddannelse og flere års erfaring fra den finansielle sektor, hvor han var rådgiver for andre landmænd. I dag driver han sit landbrug ud fra ét helt konkret princip: Samarbejde.
Vi finder ud af det sammen
Thomas fortæller: ”I dag bygger erhvervslivet meget på regler og kontrakter og mindre på tillid og samarbejde – og det er noget, vi prøver at gøre en dyd ud af at ændre lidt på. Selvfølgelig er skriftlige aftaler vigtige, men i vores hverdag er det den sunde fornuft, der sejrer. Vi finder ud af tingene sammen; samarbejde er kernen i vores virksomhed.”
Og lige præcis samarbejde er et nøgleelement, når samtalen falder på strøm.
Det bliver lidt personligt
At få sat et ansigt på sin sælger har været vigtigt for Thomas, som, i sin stræben efter gode samarbejder, bruger tid og energi på at styrke relationen med sine forbindelser. Det skaber tillid – noget vi vender tilbage til om et øjeblik.
”Vi har Allan Nielsen som vores faste account manager. Jeg sætter stor pris på, at vi får besøg af ham en gang om året, selvom det hele kører meget af sig selv. Når han er herude, taler vi om strøm, kontrakter, udviklingstrends – og vi taler om familie og hverdagen. Jeg ved udmærket godt, at han er sælger, men jeg prøver, at forpligtige ham til, at han også skal vise, at den her aftale er god, når vi ses næste gang.”
Sikkerhed i strømaftalen
Da krigen brød ud i Ukraine, steg strømpriserne til nye højder, og det gav bekymringer hos mange virksomheder – og Thomas fulgte naturligvis også med. Han havde dog allerede år forinden tegnet en FLEXloft-aftale for 2022 – og FASTpris-aftaler for de kommende år – en beslutning han er særlig glad for i dag:
”Vi har betalt en fast præmie for at få forsikret vores strømpris. Det var en forsikring, som vi tegnede på de ”spøgelser”, der kunne være ude i horisonten. Vi havde gjort op med os selv, at vi gerne ville betale den forsikring for at have den sikkerhed i fremtiden.”
I runde tal betød det i 2022 en besparelse på cirka en halv million kroner ift. SPOTpris-markedet. Selvom forsikringen kan virke høj, giver sikkerheden altså god mening:
”Vi er jo afhængige af el. Vi har ikke nogen modpol, hvis markedet pludselig eksploderer, som vi har oplevet den seneste tid. Jeg kan ikke bare lige ændre mit elforbrug, men jeg ved, at med de rette el-aftaler, behøver jeg ikke tænke så meget på den usikkerhed.”
Tilliden er vigtig
For Thomas har det været helt naturligt at tegne kontrakter ud i tid og konvertere, når det var relevant. Naturligvis i tæt dialog med Allan, og den form for dialog og tillid, sætter Thomas stor pris på. Den er medvirkende til, at han ikke selv behøver at bekymre sig om markedet:
”I mit tilfælde er Allan ankermand for virksomheden. Ét er, hvad vi har skrevet i kontrakten, det binder og er gældende, men har jeg ikke en person, der er hægtet op på den kontrakt, så binder det meget mindre personligt. Jeg ved, at min sælger faktisk kommer herud igen om et år, og det er én af grundene til, at jeg ved, at han gør sit bedste.”
Thomas uddyber: ”Han ved, hvad han snakker om, og han får flere og flere stjerner i min bog. Samtidig ved jeg godt, at jeg ikke kan stille ham til ansvar, men han har en personlig ansvarsfølelse for det arbejde, han udfører. Og det er vigtigt for mig. Strøm er en diffus vare, og så er det bare vigtigt med en person, man har tillid til – og den tillid har vi til Allan og hans måde at være på.”
CO2 og klima
Udover de mere klassiske strømaftaler har Thomas og Allan også kigget på værdien i klimavenlige tiltag:
”Ved seneste møde faldt snakken også på muligheden for at kortlægge vores CO2-udledning. Det valgte jeg at gå videre med, og processen har været yderst tilfredsstillende. Jeg blev ringet op af Alexander, som er energirådgiver ved Scanenergi. Han sendte mig et skema, som jeg udfyldte, og efterfølgende kontaktede han mig med lidt supplerende spørgsmål. Det var nemt at gå til.”
Kort efter modtog Thomas rapporten i sin indbakke, og som det altid er tilfældet med den slags rapporter, fik han også et tilbud om at gennemgå den med energirådgiveren. Det valgte Thomas naturligvis at takke ja til:
”Alexander kiggede forbi, gennemgik rapporten og fortalte, hvordan tallene var fremkommet. Vi fik en god snak om udledning og muligheder, så jeg nu ved, hvor jeg kan sætte ind, for at passe endnu bedre på vores klima.”
Udover en CO2-kortlægning, har Thomas tilvalgt både VINDenergi og KLIMAtiltag på flere af sine el-kontrakter for at øge sin grønne profil.
Vil du også have besøg af Allan, Alexander eller en vores andre rådgivere? Kontakt os og få aftalt dit personlige møde.