Hos Fritz Hansen i Allerød blev det lovpligtige energisyn springbræt for en række energibesparende tiltag.
Fritz Hansen har gennem de sidste 150 år produceret designprodukter af høj kvalitet fra designere som Arne Jacobsen, Hans J. Wegner og Poul Kjærholm. Virksomheden beskæftiger cirka 350 medarbejdere over hele verden.
En stor del af produktionen foregår på deres egen fabrik i Polen, mens der på deres 12.500 m2 store hovedkvarter i Allerød både er udvalgte produktioner og montage af produktserierne samt forskellige service- og stabsfunktioner.
Balance og bæredygtig tankegang
Bo Lindekilde Rasmussen er Executive Vice President Supply Chain og har et stort fokus på bæredygtighed. Han fortæller:
”Vi har altid sat bæredygtighed ekstremt højt. Vi startede for mange år siden med at være klimapartner med DONG (i dag kendt som Ørsted .red) og gennem de sidste +12 år har vi købt grøn strøm i Danmark, ligesom vores fabrik i Polen også udelukkende forbruger grøn strøm.”
Derudover er en mere bæredygtig tankegang en vigtig del af Fritz Hansens strategi og det enkelte produkt:
”Kvalitet, Design og Sustainability er vores tre hovedområder. Vi må ikke gå på kompromis med nogle af dem. De vinder ikke over hinanden, for det handler om at finde balance. Vi kan være nok så grønne i vores fremstilling, men skal du smide produktet ud efter et år pga. dårlig design eller kvalitet, hjælper det ikke på den lange bane. Vi skaber design og kvalitet, som holder i årtier, og som du kan give videre til dine børn.”
Find mange flere interessante oplysninger om Fritz Hansens ”Caring for the World” på fritzhansen.com
Fritz Hansen har blandt andet fået foretaget en CO2-beregning på produktniveau, så de har helt styr på, hvilket aftryk hvert produkt giver på den korte og længere bane. I denne case er det dog et andet af virksomhedens grønne initiativer, vi dykker ned i.
Proaktiv tilgang til det lovpligtige energisyn
Igennem flere år har store danske virksomheder været forpligtet til at udføre det lovpligtige energisyn hvert fjerde år. I forbindelse med det seneste lovpligtige energisyn hos Fritz Hansen, valgte Bo at få Scanenergi til at foretage eftersynet:
”Vi køber i forvejen VINDenergi hos Scanenergi, så da vores faste kontaktperson, Allan, fortalte, at Scanenergi også tilbød at gennemføre energisyn, skulle de naturligvis have lov til at komme med et tilbud på opgaven. Jeg afsøgte selvfølgelig markedet, men nåede frem til, at prisen var god, og da de i forvejen var vores leverandør og kendte i huset, var det lidt to fluer med et smæk.
Selve energisynet stod energirådgiveren Kasper for, og her var der særligt ét element, som sprang i øjnene:
”Vi fik sat et energisyn i værk, og en af konklusionerne var, at vi kunne lukke vores gas ned og i stedet skifte over til varmepumper og strøm. På den måde kunne vi gå fra fossilt brændstof til strøm fra vedvarende energi.”
Generelt var energisynet et godt udgangspunkt for flere proaktive tiltag, fortæller Bo:
”Energisynet var en udmærket øvelse. Udover erfaringen omkring gas fik vi også seks-syv andre tiltag, som vi kunne implementere fx ombygning af ventilationsanlæg og ændring af pumper. Alt sammen ting, som vi straks satte i gang med et få implementeret.”
Og implementeringen betaler sig. Selv regnet ud fra de historisk lave 2020-energipriser er tilbagebetalingstiden på de forskellige tiltag mellem et halvt og seks år – med de nuværende priser er den tilbagebetalingstid væsentlig reduceret.
Derudover betyder kombinationen af certifikater på VINDenergi og energibesparende tiltag, at Fritz Hansen samlet set reducerer deres CO2-udledning med 85% ift. 2020.
Scanenergi som ekstern projektleder
Under energisynet var Kasper på fabrikken en par dage, hvor han målte alt igennem og stillede alle sine nørdede spørgsmål. Og Bo var så tilfreds med Kasper, at han valgte at bruge ham som projektleder på implementeringen:
”Kasper blev ham, der skulle tage fat i leverandørerne – alternativet var, at jeg selv skulle gøre det, men det her har fungeret supergodt. Sådan et projekt kræver lidt, at du er energinørd. Kasper tog kontakten med leverandørerne; nogle er vi vant til at bruge, og andre er han kommet med, så vi har fået lavet de ændringer og justeringer, der skal til.”
De første tiltag er altså allerede gennemført, fx er ventilationen blevet tilpasset behovet i hver hal/bygning, så forbruget matcher de arbejdsgange, der foregår i de enkelte rum. På den måde sikres både optimalt energiforbrug og et godt arbejdsmiljø for medarbejderne.
Fra naturgas til varmepumpe – med tilskud
I forløbet gjorde Kasper også opmærksom på, at der var en tilskudspulje, Fritz Hansen kunne søge. Og Kasper stod for det praktiske i at få lavet ansøgningen, som blev accepteret, så der nu er tilskud på vej. Men også kun på vej, for den helt store post omkring konvertering fra naturgas til luft/vand-varmepumpe lader vente på sig pga. den store efterspørgsel:
”Der er ekstrem lang leveringstid på varmepumper. Vi har en drøm om, at de kan lukke for varmen og foretage skiftet mellem jul og nytår. Lige nu har vi startet vores gasfyr. Det havde jeg ikke regnet.”
Tilfreds med samarbejdet
Afslutningsvis sætter Bo lidt flere ord på samarbejdet med Scanenergi:
”Det har været positivt. Kasper virker kyndig og dedikeret; han går godt ind i opgaven og følger op. Det har været en lettelse, at han har taget sig af det. Når han har haft behov, har han banket på min dør – så har vi sparret sammen og truffet en beslutning.”
Bo har lige et godt råd – eller opmærksomhedspunkt – til andre virksomheder, der ønsker at gå igennem et lignende forløb:
”Det kræver, at du lægger din virksomhed åben et par dage og svarer på de spørgsmål, der nu er – hvordan infrastrukturen er på varme og strøm og forbrug. Derfra løber Scanenergi med bolden.”
Læs mere om det lovpligtige energisyn
Med et aktivt valg af certifikater på VINDenergi og gennemførsel af energibesparende tiltag fra energirådgivningen, har Fritz Hansen to grønne stjerner fra Scanenergi.