johansen grafisk

JOHANSEN GRAFISK

Grøn strøm og ny trykmaskine

Trykkeribranchen har været udskældt for sit forbrug af papir, kemi og strøm. Hos Johansen Grafisk i Holstebro tager de direkte skridt mod en mere bæredygtig produktion – både af hensyn til miljøet og som et vigtigt parameter i deres brandingstrategi.

Der var både strøm, VINDenergi og generel energioptimering på dagsordenen, da Poul Larsen, Key Account Manager hos Scanenergi, troppede op til første møde med Uffe Krarup Jensen, COO hos Johansen Grafisk i Holstebro.

EU-støtte til strømbesparende investeringer

Mødet fandt sted på trykkeriet, hvor samtalen – udover strøm og energioptimering – også faldt på de gældende muligheder for økonomisk støtte til miljøvenlige investeringer. Og her blev Uffe overrasket:

Uffe fortæller: ”Vi skulle i gang med at købe en ny trykmaskine, og pludselig står Poul i døren og siger, at det kan han også hjælpe os med. Scanenergi lavede en energiberegning og hjalp os med at søge støtte gennem EU. Det anede vi ikke, at vi kunne.”

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

OBS: EU har ændret på denne ordning, så det pt. ikke er muligt at søge EU-støtte til indkøb af energibesparende maskiner. Hos Scanenergi holder vi hele tiden skarpt øje med udviklingen – også indenfor diverse støtteordninger – og vi holder dig løbende  orienteret på vores blog, via vores nyhedsbrev og LinkedIn.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Var allerede så småt i gang med energioptimering

Johansen Grafisk havde allerede gang i mindre grønne initiativer som fx udskiftning af alle pærer til LED.

Med tilkøbet af energioptimering fra Scanenergi, fik Uffe både overblik og korrekt dokumentation: ”Pouls kollega Kasper lavede en test af hele virksomheden, så vi fik et overblik over, hvad vi kunne gøre for at spare energi. Det er altid rart at se dokumentation på papir – også ift. at se, at det vi gør, rent faktisk virker.”

Investerer i trykmaskine

Omdrejningspunktet for energioptimeringsprojektet blev indkøbet af den førnævnte trykmaskine. Trykmaskinen forbruger væsentlig mindre strøm, men der er også features, som den ikke kan:

 ”Vi havde en trykmaskine, der havde et lakværk, som var en strømsluger. Lakværket gør det muligt at tørre tryksager, så de er klar til at efterbehandle hurtigere. Det har vores nye maskine ikke.” forklarer Uffe, som er meget positiv overfor den nye maskine: ” Til gengæld kan den trykke på begge sider og bruger væsentlig mindre strøm – det andet kan vi planlægge os ud af,” siger han med et smil.

Og der er grund til at smile. Den nye trykmaskine udgør en væsentlig investering, men med en årlig besparelse på +90.000 kr. er der tale om en overskuelig tilbagebetalingstid.

VINDenergi med i købet

En del af energibesparelsen valgte Uffe at investere i grøn energi. Hele strømforbruget på adressen i Holstebro kommer i dag fra dansk VINDenergi. Det ses tydeligt på hjemmesiden johansengrafisk.dk, hvor Scanenergis miljømærkning ”100 % vindenergi” bliver vist i bunden af hver side.

Uffe fortæller: ”Vi ser VINDenergi som en del af vores branding. Vores kunder bemærker det, og vi bruger det proaktivt i en salgssituation sammen med vores øvrige USP’ere som fx danskproducerede tryksager på FSC-certificeret materiale.”

Beslutningen om at skifte til VINDenergi bunder i en kombination samfundsansvar og markedsføring forklarer Uffe og uddyber: ”Vores branche har altid været lidt udskældt ift. miljø, så det var et godt signal at sende. Vi er storforbruger af strøm – og derfor er det vigtigt for os, at vores strøm er grønt, og at vi samtidig gør en indsats for at reducere vores strømforbrug. Vi har mere end halveret strømforbruget på den nye maskine, ligesom vi er opmærksomme på strømforbruget, når vi investerer i nyt udstyr.”

Udover grøn strøm, arbejder Johansen Grafisk også udelukkende med trykfarver og kemi, som er plante- og oliebaseret, ligesom papiret har de rette miljømæssige certificeringer.

Samarbejdet bygger på god energi og troværdig

Energioptimeringsprojektet stod på i et halvt års tid, hvor Uffe var i tæt dialog med Poul og Kasper fra Scanenergi, som stod for henholdsvis projektstyring og implementering.

Når Uffe i dag evaluerer på projektet, er det fortsat i positive vendinger: ”Alt i alt har det været en god oplevelse, at der bare kommer en ind ad døren og siger: ”Jeg kan hjælpe dig”. For var han ikke kommet ind ad døren, havde vi haft færre penge i kassen og heller ikke fået vindenergi.”

Og særligt samarbejdet med en fast kunderådgiver, har været tilfredsstillende, fortæller Uffe afslutningsvis: ”Det har været rigtig godt. Poul har været oplysende omkring processerne. Når man taler med folk, finder man hurtigt, at der er en god energi imellem to mennesker. Han er en god og troværdig fyr.”

Ønsker du at tale med Poul, Kasper eller en af vores andre energirådgivere? Kontakt os for en uforpligtende snak.

Kontakt os

..hvis du har spørgsmål til casen eller vil høre mere om, hvad vi kan.

Kontakt os her
New Call-to-action