Tvedemose Økologi

Tvedemose Økologi

LINEÆRT ENERGIFORBRUG UDNYTTES OPTIMALT MED VARMEPUMPE

Hos Tvedemose Økologi er de eksperter indenfor champignon. De ved alt om optimale blandingsforhold, temperaturforskelle i dyrkningsprocessen, og samtidig er de yderst miljøbevidste med et stort fokus på genanvendelighed. Derfor var det helt naturligt for dem at gå i dialog med Scanenergi omkring optimering af deres energiforbrug.

Tvedemose Champignon blev startet i 1963, hvor landmandsparret Grethe og Jørgen Hansen læste en artikel i Landbrugsbladet om dyrkning af svampe på svinegødning og hvedehalm. Det fangede straks deres interesse og sammen med Jørgens forældre og Grethes bror gik de i gang med at eksperimentere: De ville skabe deres egen svampeproduktion. De fik hurtigt styr på dyrkningsprincipperne og de første år dyrkede de 30 tons svampe om året.

I dag er produktionen mangedoblet og tæller udover champignon også de store flotte portobello, de små enoki og shii-take samt bøgehatte og kejserhatte. Tvedemose Økologi producerer årligt mere end 2000 tons svampe, har 65 fuldtidsansatte og endnu flere ungarbejdere; sidstnævnte er primært ansat til at håndplukke og pakke svampene. Grethe og Jørgens søn, Jens Christian Hansen, står i dag for driften og har gjort det siden 1990.

Selve dyrkningen

Champignon er en helt speciel organisme at dyrke. Jens Christian forklarer: ”Svampe er noget, vi producerer på det, der er til overs fra fødevarer. Det gør svampe til noget af det mest bæredygtige og miljøvenlige – og samtidig er de fyldt med proteiner. En typisk vegetar i Asien får fx halvdelen af sin protein fra svampe.”

En svampeproduktion tager ti uger fra komposten sammensættes af øko hestestrøelse, halm, vand, øko kyllingegødning, øko maltspirer samt gips, til de små svampesporer har udviklet sig til flotte plukkeklare champignon på 20-40 gram. I løbet af de ti uger er der brug for temperaturer fra to til 80 grader fordelt på 28 store driftshuse – og det kræver sin energikilde.

Det unikke er i det konstante

Tvedemose Økologi brugte oprindeligt oliefyr til at opvarme nogle dyrkningsrum og et separat kølanlæg med køletårn til at nedkøle andre dyrkningsrum. Efter en gennemgang af historiske produktionsdata viste det sig, at der i 75% af årets timer er sammenfald af varme- og kølebehov. Et så stort sammenfald er unikt, og vores energirådgiver Aage foreslog derfor at udskifte til en varmepumpe. Udover at varmepumpen kører på el fremfor olie, generer den nemlig både varme og kulde; begge dele kan næsten udnyttes fuldt ud hos Tvedemose Økologi.

Jens Christian fortæller: ”Vi skal bruge energien hele tiden, ikke i morgen eller i overmorgen. Derfor er varmepumpen så god. Svampen er en organisme, som de første 14 dage laver produktiv energi, når den fordøjer sin næring. Derefter skal den til at bruge energi – med varmepumpen kan vi flytte energi fra ét rum til det næste og derved udnytte mest muligt”. Han fortæller videre: ”Vi er økologiske i hele vores virksomhed, som derudover er bygget op på at genbruge så mange ressourcer som muligt. Hver dag starter vi på syv nye dyrkningsrum forskudt på alle ugens syv dage, så vi har et meget lineært forbrug af energi.”

Det betaler sig

Hos Tvedemose Økologi handler det både om økonomi og miljø. Og begge dele er nemme at måle på, selvom varmepumpen kun er et skridt på vejen for Jens Christian:

På varmekilden har vi sparet 50% af vores CO2-udledning pr. kg dyrket champignon, og vi går efter at blive CO2-neutrale, så det er et vigtigt skridt på vejen.

Tvedemose investerede godt 1,7 million i projektet og har allerede modtaget knap 600.000 kroner i tilskud. Dertil kommer de årlige besparelser.

Læs mere om Tvedemose på deres hjemmeside



 

Kontakt os

..hvis du har spørgsmål til casen eller vil høre mere om, hvad vi kan.

Kontakt os her
New Call-to-action