Lokalt engagement gør hele forskellen

Lokalt engagement gør hele forskellen

Med en fælles indsats drevet af lokale ildsjæle har borgerne i de to vestjyske landsbyer Lyne og Sdr. Vium energirenoveret en tredjedel af alle boliger.

Projektet 100% energilandsby har i løbet af blot halvandet år skåret næsten 10% af det samlede energiforbrug, 35% af olieforbruget, og CO2 besparelsen ligger på godt 20%. 

”Nu blev det gjort på under 2 år, hvor det ellers ville have taget 10 år,” konstaterer Christian Jørgensen så tørt og tilfreds som kun en vestjyde kan. Christian Jørgensen henviser til projektet 100% Energilandsby, som han sammen med fire andre ildsjæle har været med til at drive i landsbyen Lyne i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Ringkøbing-Skjern kommune har ca. 57.000 borgere spredt ud over Danmarks arealmæssigt største kommune. Som led i kommunens Energi2020-plan om at blive 100 procent selvforsynende med vedvarende energi i år 2020 er energirenovering af private boliger en afgørende brik. Og det er her, at 100% Energilandsby, Christian Jørgensen og de lokale ildsjæle kommer ind i billededet.

Efter en ansøgningsproces blandt 12 landsbyer udvalgte Ringkøbing-Skjern Kommune i efteråret 2013 de to byer Lyne og Sdr. Vium til at spille en nøglerolle i forhold til at reducere energiforbruget via projekt 100% Energilandsby.

Gratis energitjek til alle

Energilandsby-projekter kan tilbydes af alle danske kommuner og går kort fortalt ud på at tilbyde gratis energitjek af borgernes huse. For at sikre det bedste resultat af initiativet er det et krav, at projektet drives af lokale energiudvalg.
I Ringkøbing-Skjern blev projektet skudt i gang med et informationsmøde hos kommunen. Efter at have fået præsenteret mulighederne fik Christian Jørgensen hurtigt etableret det krævede energiudvalg i Lyne. ”Jeg har selv tidligere fået foretaget et energitjek af mit hus, og med Energilandsby-projektet kunne alle i Lyne nu få tilbudt gratis energitjek af deres bolig. Det, synes jeg, lød spændende og som noget, andre også skulle have glæde af.”

Lokale ildsjæle skaber opmærksomhed

Landsbyernes lokale energiudvalg har ikke kun informeret deres medborgere i Lyne og Sdr. Vium om de gratis energitjek. Christian Jørgensen nævner også vigtigheden af at lave nogle sociale arrangementer, som kan skabe opmærksomhed omkring projektet. Han fremhæver især Energimessen, som blev arrangeret af en af ildsjælene i gruppen, den lokale elektriker Claus Christensen.

”Energimessen strakte sig over en fredag-lørdag og samlede godt og vel 20 udstillere af lokale håndværkere,” fortæller Claus Christensen. ”I løbet af de to dage kom der besøgende i en lind strøm, og alle udstillere kunne nå at få snakket med de besøgende. Mange folk ved ikke lige, hvad de kan gøre for at energioptimere. På messen fik de besøgende god rådgivning, og en stor del af udstillerne kom derfra med opgaver i kalenderen.”

Christian Jørgensen bekræfter Energimessens succes for både de besøgende og de lokale udstillere: ”Næsten alle, der besøgte messen, var interesserede og kom med et eller andet ærinde lige fra isolering, varmekilder og LED-lys til vindturbiner og husstandsvindmøller. De lokale håndværkere fik nye kontakter – en smed havde for eksempel arbejde mange måneder bagefter med at opstille pillefyr.”

Lokal forankring og engagement er nøglen til succes

Omdrejningspunktet i projektet har været de lokale energiudvalg i Lyne og Sdr. Vium med ildsjæle til at drive processen. ”Det er det lokale engagement, der gør hele forskellen i projekter som 100% Energilandsby,” fastslår Christian Jørgensen, som gennem mange års bestyrelsesarbejde i Lynes borgerforening har stor erfaring i at engagere folk. ”Når det er et fælles projekt, kommer man til at snakke om tingene, og tankerne får tid til at modnes. Så taler man med naboen om, hvad han har fået lavet af energisparetiltag, hvad det har kostet, og hvad han forventer at spare fremover – på den måde spreder det sig.”


Claus Christensen er enig i, at det netop er det lokale engagement i Energilandsby-projektmodellen, der skaber successen: ”Man bliver nysgerrig efter at høre, hvad de andre har sparet, og hvad de bruger i varme og strøm – det er noget, folk er interesseret i og snakker om. 100% Energilandsby giver stof til eftertanke, og folk snakker stadig om, hvordan de kan energirenovere, også bare de små ting som at skifte pærer til LED-belysning. Alt i alt har vi gennem 100% Energilandsby fået større bevidsthed og fokus i forhold til energirenovering”.

En gratis charterferie om året

En stor del af boligejerne i Lyne og Sdr. Vium har valgt at gennemføre flere energisparetiltag. Ud over den økonomiske besparelse har boligejerne givet udtryk for, at de også har valgt at energirenovere for at forbedre komforten i boligen og øge boligens værdi. Besparelserne er i gennemsnit på over 7.000 kr. pr. bolig pr. år, eller hvad der svarer til en gratis charterferie om året. Fordi mange af boligejerne selv er trukket i arbejdstøjet, er besparelserne er opnået med en forholdsvis begrænset investering på lige under 25.000 kr., som primært er anvendt til materialer. Det betyder, at på bare 3,5 år er investeringen tjent hjem. energirenovering.”

100% Energilandsby bringer husejere fra tanke til handling

Modellen bag projektet 100% Energilandsby er udarbejdet af HusetsEnergi, LAG Ringkøbing-Skjern og Ringkøbing-Skjern Kommune. Netop ved projekter som Energilandsby har den lokale forankring vist sig at gøre en dokumenterbar forskel på resultatet.

”Ofte kan det være ret simple ting, der får folk til at gå i stå med energiforbedringen. Erfaringsudveksling med naboen kombineret med individuel rådgivning og løbende opfølgning fra en energirådgiver afhjælper barriererne,” forklarer forretningsudvikler i HusetsEnergi, Søren Dürr Grue, og fortsætter: ” Nøglen til succes i 100% Energilandsby er den bagvedliggende projektmodel, som fokuserer på hele landsbyen og sætter den enkelte boligejer i centrum via energirådgivning og økonomisk helhedsrådgivning. På den måde får boligejeren tilstrækkelig information til at beslutte, hvordan han bedst energirenoverer sin bolig.”

Så gode blev resultaterne af 100 energilandsby.jpg

Find ud af

Hvordan energioptimering kan blive et fælles projekt for landsbyer og øer

Læs mere
New Call-to-action